Ian 3, 2015 Off Comments in Istoric by

Suntem inconjurati de mase plastice. Nu ne-am putea imagina existenta noastra fara ele. Numai o simpla experienta de o zi fara plastic ne-am face sa ii acordam pe acordam pe loc Premiul Nobel pentru Stiinta celui care a inventat acest „material inteligent”.

  Prima tentativa de producere a plasticului se presupune ca a avut loc in urma cu aproximativ 170 de ani in urma, mai exact in 1839, in laboratoarele lui Charles Goodyear. Acest produs rudimentar era obtinut prin amestecul cauciucului natural cu sulf, caraceristica principala a acestuia fiind faptul ca se mentinea uscat si flexibil la aproape orice temperatura normala insa nu era destul de rezistent la temperaturi inalte. Procesul patentat de Goodyear se numeste vulcanizare. Singura legatura intre Charles Goodyear si a 3-a mare companie producatoare de pneuri din lume la ora actuala, este faptul ca Goodyear Tire and Rubber Company si-a botezat compania in onoarea celui care a inventat “primul plastic”.

  Timid, „materialul inteligent” se dezvolta . La Londra, in 1861, Alexander Parkes prezinta un tip nou de plastic derivat din celuloza, care putea fi „folosit in stare solida, fluida, care se prezenta rigid, opac, flexibil, rezistent la apa, care putea fi colorat si care putea fi transformat cu ustensile precum metalul „. Dezavantajele acestui nou material s-au observat in importanta care a fost data atunci acestei descoperiri. Costurile considerabile de fabricare a acestui material, caracteristica sa inflamabila,cat si durata foarte scurta de viata a obiectelor au reusit sa faca uitat acest tip de compozit. 

  Acesta a fost un pas definitiv in domeniul maselor plastice primitive iar de aici incepe sa se dezvolte o familie numeroasa pe care o cunoastem si in ziua de azi.